Info

Ieder jaar komt Sint maarten op de vooravond van 11 november met de boot naar Ieper. Waarna hij stoetsgewijs vertrekt naar de grote markt waar de Sint zijn toespraak houdt en waar alle jongens en meisjes een zak vol lekkers krijgen.

Heb je vragen i.v.m. de website, aankomst van de Sint in Ieper, geschiedenis, ...? Aarzel dan niet om een mail te sturen naar sintmaarten@live.be

Hoe oud is Sint-Maarten?

Sint-Maarten is inmiddels al heel oud. Hij is eigenlijk al zo oud dat hij het zelf niet meer weet. Hij is zeker al ouder dan de oma van jouw oma... Dat is al oud he!

Wat wil ik van Sint-Maarten?

Dat is een heel goede vraag. Want je wil natuurlijk weten of je verlanglijstje bij Sint-Maarten is aan gekomen. Ik zou je graag willen helpen, maar als ik nu vertel wat je zal krijgen, dan is het geen verrassing meer voor je. Trouwens alles staat in het boek van de Sint en daar mag enkel de Sint zelf en Hoofdpiet in kijken. Je zal nog moeten wachten om te weten wat je zult krijgen.

Hoe noemt de jurk van Sint-Maarten?

De Sint draagt geen jurk hoor, maar dit is een tabbert.

Bestaat Sint-Maarten echt?

Het doet Sint-Maarten altijd heel veel verdriet als iemand twijfelt aan zijn bestaan. Natuurlijk bestaat Sint-Maarten echt. Waarom staan er anders 10000 mensen aan de kaai in Ieper om de Sint met zijn Pieten te verwelkomen?

Hoe kan dan Sint-Maarten soms op twee plaatsen tegelijk lijkt te zijn en dan ook nog op televisie?

De Sint is wel eens vergeetachtig en dan kan het best zijn dat hij twee bezoeken tegelijkertijd heeft ingepland. Dat is voor de Pieten ook erg lastig want dat betekent dat ze altijd heel snel van de ene plaats naar de andere moeten geraken. En dat gaat zo vlug dat het lijkt dat hij op 2 plaatsen tegelijkertijd is. Televisie-opnames doet de Sint meestal een beetje voordien en dit wordt dan wat later op televisie getoond

Is Sint-Maarten ooit getrouwd?

Sint-Maarten is nooit getrouwd. Dat komt omdat hij als Bisschop beloofd heeft om celibatair te leven. dat betekent dus dat hij beloofd heeft om nooit te trouwen.

Waarom praten Sint-Maarten en Zwarte Piet Nederlands?

Dat is heel normaal hoor. Als ze hier geen Nederlands spreken, dan begrepen we niet wat Sint en Piet allemaal zouden zeggen. In België en Nederland spreekt de Sint Nederlands. In Spanje spreken we Spaans. Wel handig hé!

Wie vindt Sint-Maarten de liefste Zwarte Piet?

Sint-Maarten vindt alle Pieten even lief. dat is net zoals bij je thuis. De ene dag vind je je zus liever dan de andere dag, maar uiteindelijk vind je iedereen even lief.